Scouts Impeesa Wie zijn wij Agenda Contact
Scouts Impeesa te Deurne Scouts Impeesa te Deurne

Wij zijn de Wontolla - Welpen

Spelen is leuker samen, dat weet iedereen. Bij de welpen leren de kinderen ook echt mét elkaar spelen. In kleine groepjes, die noemen we nesten, verkennen ze hun grenzen, natuur en buurt. Ze bouwen kampen en kastelen, spelen honderduit en maken vooral pret voor drie. Knotsgek amusement met andere jongens en meisjes.

Themaverhaal

De welpenwerking is geïnspireerd op Het Junglebook, geschreven door Rudyard Kipling (dus niet de verfilming door Disney, hierin zitten fouten). In dit alombekende verhaal groeit een mensenkind, Mowgli, op temidden van een horde wolven. De dieren in het verhaal hebben een symbolische rol in de opvoeding van Mowgli. Elk dier heeft zijn specifieke eigenschappen, die allen samen de 'perfecte' volwassene kunnen symboliseren. Om nog meer te refereren naar het Junglebook wordt ieder lid van de welpenleiding genoemd naar een positief figuur uit het boek.

Teerpoot, 1e & 2e ster en badgewerking

Bij de welpen wordt er bewust aan techniekwerking gedaan. Dit stimuleert de exploratiedrang en bevredigt de competitiedrang van de welpen. Bovendien is het een eerste kennismaking met technieken die in oudere takken nog veel meer aan bod zullen komen.

  • Teerpoot: Met het afleggen van de teerpoot bewijzen de welpen dat ze vertrouwd zijn met de gebruiken eigen aan de welpentak en met het themaverhaal. Deze eerste stap is heel belangrijk voor de opname van de welp in de groep, hierdoor verdwijnt zijn 'teer pootje'.
  • Eerste ster: Tijdens het afleggen van de eerste ster, komen de welpen voor de eerste keer echt in contact met technieken. Een basis wordt gevormd.
  • Tweede ster: Dit is een vervolg op de eerste ster en kan aangevat worden nadat de eerste ster behaald is. Na het behalen van de tweede ster is de welp klaar om de wijde wereld in te trekken (het jongverkenner/jonggidsen-leven). De sterren staan symbool voor de ogen van een wolf. Die schitteren als een ster in het donker. Na het behalen van de tweede ster heeft de jonge wolf beide ogen geopend.
  • Badgewerking: Badges worden volledig op vrijwillige basis behaald, na het behalen van de tweede ster. Er zijn verscheidene badges ivm. allerlei interessegebieden. Voor elk wat wils dus! Badges behaal je voor jezelf en voor de horde. Men loopt niet te stoefen met 5 badges, maar men staat ten dienste van de horde en de badges tonen aan Akela waarin jij (en alleen jij) goed bent. Waarvoor Akela en de andere leiders op jou kunnen rekenen. Wie bovendien drie badges heeft behaald samen met de eerste en de tweede ster, mag zichzelf eigenaar noemen van het ereteken 'Zilveren Wolf'.

Op kamp

De welpen gaan op paaskamp en op zomerkamp. Het paaskamp valt steeds in de eerste week van de paasvakantie, duurt 6 dagen en hier slapen de welpen in een bivakhuis.

Het zomerkamp is altijd met de gehele eenheid en valt steeds de twee laatste weken van juli. Tijdens het zomerkamp, dat 12 dagen duurt, slapen ze net als de grote in echte patrouille tenten. De zondag midden in het kamp is het bezoekdag voor ouders en familie.

LET OP: In het jaar dat er een Jamboree is, zoals in 2019, gaat het zomerkamp uitzonderlijk door de twee eerste weken van juli.

 

 

Scouts Impeesa, Peter Benoitlaan 31, 2100 Deurne