Scouts Impeesa welkom

Welkom

Graag heten wij jullie van harte welkom bij SCOUTS Impeesa! Wij zijn een scoutsgroep aangesloten bij FOS Open Scouting: de pluralistische scouts & gidsen van Vlaanderen. Dit wil zeggen dat iedereen welkom is, ongeacht huidskleur, ras of overtuiging.

Wij zijn gevestigd in Deurne-Zuid (sportvelden Boterlaar & Ruggeveld) en komen elke zondag bijeen van 10u tot 17u.

Onze eenheid is opgesplitst in 4 leeftijdsgroepen (takken):

  • Castores of Bevers: van 5 tem 6 jaar
  • Wontola of Welpen: van 7 tem 9 jaar
  • Ashanti of jongverkenners/jonggidsen: van 10 tem 13 jaar
  • Matabelen of verkenners/gidsen: van 14 tem 17 jaar
  • Leiding: van 17 jaar tot ...

Scoutstechnieken, creativiteit, sport & spel zijn enkele voorbeelden waar elke zondag activiteiten worden rond geprogrammeerd door een bekwame leidersploeg, telkens op het niveau van de tak. En dit allles zoveel mogelijk in de vrije natuur.

De nadruk wordt gelegd op zelfstandigheid, sociale vaardigheden, het nemen van initiatief en engagement waarbij vriendschap steeds centraal staat.

Hopelijk speel jij binnenkort met ons mee!

Scoutsgroeten,

De eenheidsleiding

 

Telkens een nieuwe uitdaging

Elke week weer kijken duizenden kinderen en jongeren uit naar het weekend. Scouting is vernieuwend, biedt steeds andere uitdagingen aan. Die variatie spreekt leden aan.
Daarom is een groeipad in de takwerking belangrijk: de concrete vertaling van de waarden, speelterreinen en methodes van Open Scouting afgestemd op de vaardigheden van de leeftijdsgroep. Elke tak heeft zijn eigen stijl, met specifieke afspraken, ideeën en activiteiten.

Geschiedenis van de eenheid

90ste Girl Guides BelgiŽ irisOp 8 november 1964 werd de 205de eenheid “Impeesa” opgericht. Deze ontstond uit een huwelijk tussen twee volwassen eenheden: het 90ste GGB (Girl Guides van België) “Iris” en het 31ste BSB (Boy Scouts van België) “Volharding”. Aanleiding tot dit huwelijk waren eigenlijk de Welpen: het 90ste Iris had een Welpenhorde maar geen Leiding, terwijl het 31ste Volharding Welpenleiding had, maar geen horde.

Oude logo Scouts Impeesa 205Toen Iris en Volharding samensmolten betekende dit niet dat de bestaande tradities werden opgegeven. Wel verdween de grijze das met groene streep van Iris en de grijze das met blauwe streep van Volharding om plaats te maken voor de groene Impeesa-das. De naam Impeesa was nieuw. Het staat voor “de wolf die nooit slaapt” en was tevens de totemnaam van Baden-Powell (stichter van de scoutsbeweging). Onder deze nieuwe eenheidsnaam werden de Welpen “Wontolla”, Gidsen “Iris” en Verkenners “Volharding” verenigd als drie volwaardige takken.

In 1990 wordt er op een andere manier gerecruteerd. Er wordt niet alleen getracht meer kinderen aan te trekken binnen de bestaande leeftijdsgroepen, maar er wordt een nieuwe tak opgericht: de Bevers “Castores”. Een verdere stap wordt gezet in 1998: de oprichting van de Jongverkenners/Jonggidsen “Ashanti” betekent een kleiner leeftijdsverschil bij de Verkenners en de Gidsen, en zorgt ervoor dat we nog leeftijdsspecifieker kunnen werken.

oud logo scouts impeesa 205Ook in 2001 wordt een belangrijke stap gezet: naar aanleiding van de waarde coëducatie (jongens en meisjes samen) worden ook de laatste gescheiden takken Gidsen “Iris” en Verkenners “Volharding” verenigd tot één tak: de Verkenners/Gidsen “Matabelen”. Deze zulu-stam gaf Baden-Powell de naam “Impeesa”.

Nu, vele jaren later, staat Impeesa nog steeds garant voor scouting op niveau en mogen we ons met trots de grootste open scoutsgroep van Antwerpen noemen!

FOS Open Scouting

FOS Open ScoutingFOS Open Scouting is een jeugdbeweging, met 52 groepen (of eenheden) verspreid over Vlaanderen en Brussel. Elke week trekken 8000 Fossers hun blauwe uniform aan om zich te amuseren, in bos en stad.

FOS Open Scouting is echter meer dan alleen een leuke vrijetijdsbesteding. Wij zijn een scouts- en gidsenbeweging, die deel uitmaakt van een wereldwijd netwerk. Samen met de meer dan 35 miljoen scouts en gidsen over de hele wereld maken wij graag gebruik van een pakket van methodes & speelterreinen om de kinderen naast plezier bij een aantal waarden stil te laten staan die in de maatschappij van vandaag nog steeds even actueel zijn.

Voor meer actergrond kan je terecht op de site van FOS Open Scouting.

   

Scouts Impeesa 2019